Зимове щеплення в Польщі

Печать

Нещодавно мені випала чудова нагода побувати у відомого польського плантатора - Macieja Lipeckogo.

Мета  даного візиту - набуття практичного досвіду покращеного щеплення (копуліровки). На території вище вказаного господарства знаходиться приміщення, яке розділене на декілька секторів. Одні з них використовуються безпосередньо для робочого процесу, всі інші для збереження продукції при певних температурних умовах.

В процесі щеплення беруть участь близько двадцяти п’яти осіб, кожен з яких є фахівцем високої кваліфікації і саме цей фактор найбільше впливає на швидкість та якість виконаної роботи. Адже, щеплення повинно проходити дуже швидко, аби не допустити підсихання черешків та підкладки, тільки при такій умові ймовірність приживання дуже висока ( зі 100% не приживається лише 6%)

Зріз підкладки .

 podkladka

 Залежно від діаметра стовбура, роблять гладкий, навскісний зріз на відстані 40 - 45 см. від основи клонової підщепи.

 Підготовка черешків

 cherenki

Такий самий зріз робиться на черешкові з 3 – 4 бруньками.

 Щеплення

 zcheplehja

По середині зрізу робиться надріз (язичок). Черешок і підкладку з’єднують таким чином, щоб камбій співпадав.

 jazuchok

Місце щеплення обмотують еластичною стрічкою у напрямку знизу – верх.

 Парафінування

 parafinuvannja

 Живець парафінують підігрітою на восковій бані восковою сумішшю.

 povyazka 

Щепи зв’язують в пучки і ставлять вертикально у вистелений плівкою контейнер.

Для копуліровки були використанні такі сорта яблук: Red Jonaprince, Mariri Red, Jona, Gold, та ін. На підкладці М-9, М-26, які в подальшому будуть відправленні в Голландію. Варто відмітити, що протягом одного робочого дня, щеплюється не менше двадцяти п’яти тисяч саджанців.

Не втрачайте можливості заробити доростивши саджанці
зимове щеплення посадка

Продаємо садженці зимового щеплення.

30.01.2014                                                                                                         Підготував: Піскар Михайло