Зимове щеплення в Польщі
Нещодавно мені випала чудова нагода побувати у відомого польського плантатора - Macieja Lipeckogo.
Мета даного візиту - набуття практичного досвіду покращеного щеплення (копуліровки). На території вище вказаного господарства знаходиться приміщення, яке розділене на декілька секторів. Одні з них використовуються безпосередньо для робочого процесу, всі інші для збереження продукції при певних температурних умовах.
В процесі щеплення беруть участь близько двадцяти п’яти осіб, кожен з яких є фахівцем високої кваліфікації і саме цей фактор найбільше впливає на швидкість та якість виконаної роботи. Адже, щеплення повинно проходити дуже швидко, аби не допустити підсихання черешків та підкладки, тільки при такій умові ймовірність приживання дуже висока ( зі 100% не приживається лише 6%)
Зріз підкладки .
Залежно від діаметра стовбура, роблять гладкий, навскісний зріз на відстані 40 - 45 см. від основи клонової підщепи.
Підготовка черешків
Такий самий зріз робиться на черешкові з 3 – 4 бруньками.
Щеплення
По середині зрізу робиться надріз (язичок). Черешок і підкладку з’єднують таким чином, щоб камбій співпадав.
Місце щеплення обмотують еластичною стрічкою у напрямку знизу – верх.
Парафінування
Живець парафінують підігрітою на восковій бані восковою сумішшю.
Щепи зв’язують в пучки і ставлять вертикально у вистелений плівкою контейнер.
Для копуліровки були використанні такі сорта яблук: Red Jonaprince, Mariri Red, Jona, Gold, та ін. На підкладці М-9, М-26, які в подальшому будуть відправленні в Голландію. Варто відмітити, що протягом одного робочого дня, щеплюється не менше двадцяти п’яти тисяч саджанців.
Не втрачайте можливості заробити доростивши саджанці
Продаємо садженці зимового щеплення.
30.01.2014 Підготував: Піскар Михайло